Verkeersofficier Spee is fel tegenstander van verhoging

 

De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur is gevaarlijk en gaat zorgen voor meer verkeersslachtoffers. Dat zegt Koos Spee, de landelijk verkeersofficier van justitie. Spee is fel tegenstander van de verhoging van de maximumsnelheid, die het kabinet wil doorvoeren.

"De verhoging leidt tot meer slachtoffers, is slecht voor het milieu en bevordert de doorstroming bepaald niet," zegt Spee vandaag in het AD. "De praktijk zal zijn dat er tegen de 140 kilometer per uur wordt gereden, omdat de politie pas bij 138 gaat bekeuren. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en als er een crash gebeurt, zal de botssnelheid hoger zijn waardoor de kans op ernstig letsel toeneemt."

Volgens Spee is de remweg bij een snelheid van 137 kilometer per uur 129 meter, zestien meter meer dan wanneer je tien kilometer minder hard rijdt. "Dat scheelt drie of vier auto's als je een stilstaande file even te laat in de gaten hebt," waarschuwt de verkeersofficier.

In de Tweede Kamer is men niet blij met de uitspraken van Spee, die naast verkeersofficier ook raadsadviseur van de top van het OM en van de ministers van Justitie en Verkeer en Waterstaat is. Morgen wordt daar gesproken over de snelheidsverhoging.

De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur is een van de beloftes van het VVD-CDA-kabinet. Verkeersminister Schultz experimenteert nu al met de nieuwe maximumsnelheid: op de Afsluitdijk mag sinds vorige week als eerste plek in Nederland 130 worden gereden.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  3-8-2011  


|

FlitsKaart