Verkeersorganisatie 3VO woest op minister





 

DEN HAAG - De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO is een felle campagne begonnen tegen het verkeersbeleid van het kabinet-Balkenende. `Hoe vertel je aan nabestaanden dat asfalt belangrijker wordt gevonden dan verkeersveiligheid? Is in de file staan erger dan dood gaan?`, vraagt 3VO aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat.




LPF-minister De Boer geeft geen antwoord. Volgens de deze week verschenen 3VO-brochure Veiligheid Voorop heeft de minister te kennen gegeven niet over het onderwerp verkeersveiligheid te willen praten.

Onder het kabinet-Balkenende wordt het door bezuinigingen onveiliger op de weg, zo signaleert 3VO. Het kabinet heeft het budget voor het programma Duurzaam Veilig teruggebracht van 5 miljard euro naar 60 miljoen, aldus 3VO. Tegelijkertijd kiest het kabinet voor 150 kilometer extra spitsstroken, wegverbredingen, nieuwe verbindingen en tolwegen in de hoop dat het autoverkeer beter zal doorstromen.

Volgens 3VO kan het schrappen van geplande extra investeringen in verkeersveiligheid in 2010 zo`n 200 tot 600 extra doden betekenen. In 2010 zullen er geen 750 verkeersdoden zijn zoals door het vorige paarse kabinet was voorzien, maar minstens 950, zo verwacht 3VO.


Onder de twee kabinetten Kok was sprake van een gestage afname van het aantal verkeersslachtoffers. Het afgelopen jaar vielen er 1085 doden in het Nederlands verkeer, 8 procent minder dan het jaar ervoor.


3VO-directeur J. Goos over het nieuwe beleid van minister De Boer: ,,Ergens weggedrukt tussen budgetten voor meer asfalt staat in de begroting van het ministerie dat de plannen om in 2010 het aantal verkeersdoden terug te brengen, om het cru te zeggen, zijn gesneuveld.``

Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat reageerde boos en beschuldigde 3VO gisteren van onfatsoenlijke communicatie: ,,Ze hadden een gesprek aangevraagd voor hun blad. De minister had op dat moment geen tijd. Dat ze dit nu zo uitspelen, is onbeleefd en onbehoorlijk.`` GPD

 
 
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
 
  17-10-2002  


|

FlitsKaart