Verkeerspsycholoog Wildervanck kritisch over quiz

 

Verkeerspycholoog Cees Wildervanck vindt het maar vreemd dat de provincie Groningen drie slipcursussen verloot onder de deelnemers aan een verkeersquiz.

Niet verstandig, zegt Wildervanck. ”Uit onderzoeken blijkt dat chauffeurs na zo’n cursus juist een grotere kans op ongelukken hebben. De prijs verbetert de verkeersveiligheid dus niet echt.”

De quiz is onderdeel van de actie Twijfel niet, Ken je limiet. Die moet de betekenis van de nieuwe strepen op het wegdek duidelijk maken.

Wildervanck is helemaal niet te spreken over de actie van provincie en regiopolitie, die extra controles houdt. Hij vindt dat de provincie eerst de landelijke richtlijnen goed moet uitvoeren. ”Provincies en gemeenten rommelen maar wat aan met die strepen. Je kunt vaak alleen aan de borden zien hoe hard je mag en dat was nou net niet de bedoeling.”

Volgens hem is het Groninger wegdek nog lang niet overal van de juiste strepen voorzien. ”Er zijn nu bijvoorbeeld wegen met twee witte lijnen en een groen vlak in het midden. Dat is het teken voor een autoweg, waar je 100 kilometer per uur mag. Maar het is hier en daar ook groen op plekken waar je maar 70 mag. Weggebruikers weten niet meer waar ze aan toe zijn, want Rijkswaterstaat doet het wel overal goed.”

Ook lang niet alle 60 km-wegen zijn volgens Wildervanck duidelijk te herkennen. ”Er komen nu dure hectometerpaaltjes met de snelheid erop, terwijl het de bedoeling was dat met de belijning duidelijk te maken. Het lijkt erop dat er eerst borden worden neergezet zodat er toch iets aan de veiligheid is gedaan, maar ik vind dat geen elegante manier van werken.”

Twijfels

Wildervanck vindt wel dat de landelijke richtlijnen moeten worden gevolgd, maar twijfelt aan het succes van de nieuwe belijning. ”Op een 60 km-weg is de middenstreep weggehaald en staan zijstrepen iets verder van de wegrand dan bij een 80 km-weg. Daardoor gaan mensen uit zichzelf langzamer rijden, maar dat effect is na een half jaar vaak verdwenen.” Dat de politie mensen die zich wel aan de snelheid houden, beloont met een cd van de Bond tegen Harries, verbaast hem. ”Hoe doen ze dat? Door die mensen staande te houden? Dat zullen veel weggebruikers niet leuk vinden. Bij alcoholcontroles werkt een beloning prima, maar die mensen staan toch al stil.”

 
 
Bron: Dagbad van het Noorden
 
  30-4-2007  


|

FlitsKaart