Verkeersveiligheid drukt aantal orgaandonoren





 

RIJSWIJK - Door het relatief geringe aantal ongevallen in huis en op straat, kampt Nederland vergeleken met andere Europese landen met een steeds groter tekort aan orgaandonoren. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.



Volgens een woordvoerder van het Nivel schommelt het aantal donoren in ons land rond de tweehonderd. In 2001 telde Nederland dertien donoren per miljoen inwoners. Alleen Zweden scoorde lager met 12,1 donoren per miljoen inwoners. Spanje telde veruit het hoogste aantal donoren (29,1 per miljoen inwoners).



Wereldwijd is er een groot tekort aan orgaandonoren. Nederland telt momenteel 1400 mensen die in aanmerking komen voor een orgaantransplantatie. De meeste donoren komen voort uit verkeersongelukken, ongelukken in en rond het huis en door een hersenbloeding. Vergeleken bij tien andere Europese landen telde Nederland het laagste aantal doden bij ongevallen en bijna het laagste aantal slachtoffers bij verkeersongelukken. Nederland zat in de Europese middenmoot waar het ging om hersenbloedingen met dodelijke afloop. Spanje, Frankrijk België en Oostenrijk telden het hoogste sterfcijfer voor dit soort doodsoorzaken.



Dat Nederland zo laag scoort, is een direct gevolg van het beleid van de overheid. Het maakt het tegelijk wel lastig om het grote gat tussen vraag en aanbod kleiner te maken, constateert het Nivel. Het insituut adviseert het ministerie daarom weer meer publiciteit te geven aan de donorregistratie en in ziekenhuizen intensiever op zoek te gaan naar potentiële donoren. Daarnaast zou het ministerie meer aandacht moeten gaan schenken aan het afstaan van bijvoorbeeld een nier door levende donoren. Volgens het Nivel is er een stijging te zien van dit soort donaties.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  19-5-2003  


|

FlitsKaart