Verstoren snelheidsmeting van lasergun blijft strafbaar

 

DEN HAAG – Het verstoren van de lasergun-snelheidsmeting blijft strafbaar. Het OM blijft gebruikers van een lasershield of laserecho – indien de meting daadwerkelijk wordt verstoord – vervolgen voor “het belemmeren van een opsporingshandeling” (Wetboek van Strafrecht, artikel 184). Tegen de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden, die het OM gisteren in vijftien “lasergunzaken” niet-ontvankelijk verklaarde, gaat het Leeuwardense parket in hoger beroep. In eerdere vergelijkbare zaken in Middelburg, Almelo, Den Haag, Zwolle, Assen en Amsterdam zijn zowel bij rechtbank als hof veroordelingen uitgesproken. De Hoge Raad heeft in een arrest van 20 augustus 2000 uitgesproken dat het gebruik van een gecertificeerde lasergun is toegestaan.


De politie zal de maximumsnelheid blijven controleren met de lasergun, naast uiteraard allerlei snelheidscontroles met andere handhavingsmiddelen, zoals de flitspaal, mobiele radarapparatuur, trajectcontrole en video-auto’s.


Alle door de politie opgemaakte processen-verbaal waarin sprake is van belemmering van opsporingshandelingen met behulp van een lasershield of laserecho worden in behandeling genomen door het Openbaar Ministerie.


De zaak waarin gisteren uitspraak is gedaan, betrof het verstoren van de meting met behulp van een laserecho. Bij eerdere zaken was sprake van een lasershield. Een lasershield belemmert de opsporing via verstrooiing van infrarood licht waardoor een meting niet mogelijk is. Een laserecho “jamt” de lasergun door het terugsturen van een signaal waardoor geen meting mogelijk is.


 
 
Bron: Openbaar ministerie
 
  13-11-2002  


|

FlitsKaart