Verzet tegen bonnenbombardement


Vier bonnen, waarvan drie binnen 2,5 uur. Els Hereijgers staat, voorlopig, op een gedeelde derde plaats in het klassement der pechvogels die op 16 en 23 september werden geflitst op het kruispunt tussen de kerk en gemeenschapshuis de Kievitslaar in Effen.

Ook Installatiebedrijf Roks en autosloper Cor van Haperen scoorden er vier. Rijschoolhouder Herba staat op zes, maar aan de leiding gaat nog altijd Bouwbedrijf Balemans met maar liefst tien bonnen. Totaalbedrag: 1691 euro.

Els Hereijgers bracht en haalde op 16 september haar kleinkinderen naar school (flits, flits), deed een boodschap (flits) en haar echtgenoot bracht vuil naar de stort. Flits. Bij elkaar 420 euro. "Ik wilde de koningin zien, met haar hoedje", verklaart Hereijgers de reden van één van de snelheidsovertredingen. Ze is er gelaten onder.

Zo niet José Hereijgers, die op een steenworp afstand van de rotonde met man Corné rijschool Herba runt. Ze is tamelijk furieus en heeft voor alle andere pechvogels een voorbeeldbezwaar opgesteld, dat volgende week zal verschijnen in het buurtblad ’Effen in letters’. Zij meent dat er vormfouten zijn gemaakt op grond waarvan, zo hoopt zij, de rechter alle bonnen van tafel zal vegen. De locatie waar de radarwagen stond (op het kruispunt, pal voor de Kievitslaar) lag ten tijde van de controle binnen de bebouwde kom en niet meer daarbuiten, zoals aangegeven op de verstuurde transacties en beschikkingen. Maar er is meer, weten zij en haar echtgenoot Corné. "De borden stonden niet op de juiste plaats." Zo stond er wel een bord met de aanduiding ’maximum snelheid 30’ vóór de kruising (voor verkeer vanuit Breda naar Rijsbergen) maar na de kruising stond er niet opnieuw zo’n bord. Corné: "Als zo’n aanwijzing niet herhaald wordt ná een kruising, dan vervalt de verplichting om 30 te rijden en kun je het gas weer langzaam op laten komen. Dat heb ik mijn cursisten ook geadviseerd. Maar ze stonden precies op de kruising."

Verkeer vanuit de rijrichting Rijsbergen kreeg wél tijdig een bord met 30 te zien aan de rechterkant van de hoofdrijbaan. Maar verkeer dat over de Hilbergsedreef kwam en de parallelweg nam, heeft volgens tal van bekeurde automobilisten dat hele bord nooit gezien. want dat stond een meter of honderd vóór de Hilbergsedreef.

José Hereijgers dook dit weekend maar eens in de oud papierbak. En daar vond ze nog eens een bewijs voor haar stelling dat de burgerij ten onrechte de dupe is geweest van de bonnenregen die op Effen neer kletste.

"Op 16 en 23 september werden we bekeurd omdat er zogenaamd aan de weg werd gewerkt. Er werd alleen gegraven voor nutsvoorzieningen, niet op de hoofdrijbaan, maar langs de parallelweg. Pas op 30 september zijn wij als bewoners door de gemeente uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden die nota bene pas op 11 oktober zouden beginnen."

Ook autosloper Cor van Haperen tekent zeker bezwaar aan tegen de vier bonnen die hij kreeg. Alleen al dit weekend kreeg hij telefoontjes van achttien klanten die over de parallelweg kwamen en claimen de borden nooit gezien te hebben.

"Je moet met de stroom mee, anders is het gevaarlijk", vindt Marianne Schlamann. "Ik hou me altijd netjes aan de snelheid, maar als ik iemand achter me heb die tachtig rijd, trap ik niet vol op de rem voor een bord met 30." Ook Frank Timmermans, die in de bedrijfsauto van zijn baas Roks twee keer over de limiet ging, zal de rechter voorhouden dat ’ze je zo klem bumperen als je ineens naar 30 gaat’. Dertig is ook helemaal geen snelheid, vinden velen. Karin van Dijke, die drie keer voorbij de radar kwam, denkt dat ze vooral mazzel had dat ze achter iemand reed die moest afslaan naar de Effenseweg. "Dan kun je met goed fatsoen naar zo’n lage snelheid terugschakelen." Kees Jacobs, beheerder van de Kievitslaar en echtgenote Marjo scoorden drie bonnen voor een bedrag van bijna driehonderd euro. "Vooral de hoogte van de boetes vind ik asociaal. Met veertig euro ben je óók al wel gewaarschuwd dat je fout was."

Peter Goos mag voorkomen als hij het schikkingsvoorstel van Justitie niet accepteert. Hij reed meer dan 30 kilometer te hard, goed voor een bedrag van 330 euro. En zo zijn er velen, die met meer dan 60 kilometer per uur over de weg gingen. Om nog maar te zwijgen over de automobiliste die werd geklokt met 133 op haar teller omdat ze volgens haar verklaring met haar zieke vader onderweg was naar het Amphia.

Vandaag begint de derde fase van de werkzaamheden aan de rotonde. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het werk tot 22 november. De gemeente waarschuwt voor fikse vertraging voor het verkeer. De politie waarschuwt voor nieuwe controles.

Bron:  BNdestem

Melder: Hoppe