Video-auto kan honderden overtreders opsporen





 

DEN HAAG - Naar verwachting kan de inzet van video-auto's van regionale handhavingsteams van de politie komend jaar tot een inbeslagname van honderden rijbewijzen leiden. Dat schat de landelijke verkeersofficier van justitie K. Spee dinsdag.



Hij deed dit op basis van cijfers van het afgelopen jaar. Elke video-auto zou volgens hem zeker tweehonderd weggebruikers op dusdanige ernstige overtredingen kunnen betrappen dat ze het roze papiertje moeten inleveren.



Op dit moment hebben dertien van de 25 regiokorpsen een video-auto. Om zo'n fors aantal overtreders aan te pakken, moeten de video-auto's volgens Spee tussen de achthonderd en duizend uur surveilleren. Het gaat bijna altijd om hardrijders. ,,Een automobilist moet dan minimaal 50 kilometer per uur boven de toegestane snelheid rijden.''



Met deze verwachte resultaten heeft het volgens Spee zin meer van dergelijke wagens in te zetten. In 2004 zullen alle 25 regiokorpsen een auto met videoapparatuur ter beschikking krijgen. De video-auto's zijn vooral bedoeld voor gebruik op wegen buiten de bebouwde kom, waarop veel ongevallen gebeuren.



De teams kunnen overtreders of daders observeren en bewijsmateriaal verzamelen om ze te bekeuren of hun rijbewijs in te nemen. Om te voorkomen dat de wagens te bekend worden, zullen de verkeershandhavingsteams geregeld van auto wisselen.

 
 
Bron: Planet
 
  13-1-2004  


|

FlitsKaart