Vlaanderen ziet af van wegenvignet





 

Vlaanderen ziet af van een landelijk wegenvignet. De Europese Commissie heeft het idee afgeschoten.

Volgens de Commissie is het vignet "niet het aangewezen instrument", zei de Vlaamse minister-president Yves Leterme maandag tijdens een bezoek aan premier Jan Peter Balkenende. Leterme wil nu kijken naar andere methodes om de kosten van aanleg en onderhoud van wegen aan te rekenen, zonder discriminatie.

Ophef

Met andere woorden, alle weggebruikers worden aangeslagen. De ophef over de Belgische plannen was in Nederland zo groot, omdat de Belgische automobilist de 60 euro voor het (jaar)vignet zou terugkrijgen via de wegenbelasting, maar de buitenlandse weggebruiker niet.

Het wegenviget zou aanvankelijk in 2008 worden ingevoerd, later moest dat 2009 worden.

Kilometerheffing

Leterme sluit niet uit dat ook België overgaat op rekeningrijden, of een kilometerheffing die het kabinet Balkenende-4 uiterlijk in 2011 versneld wil invoeren. "Het zou ideaal zijn als België en Nederland eenzelfde systeem hebben."

Volgens de Vlaamse minister-president is het belangrijk dat Nederland en België zulke plannen "zo goed mogelijk op elkaar afstemmen".

Opgelucht

Premier Balkenende reageerde opgelucht. Hij herinnerde eraan dat er vooral in grensprovincies, zoals Zeeuws-Vlaanderen, veel kritiek was op de vignetplannen.

Nederland is volgens hem bereid tot uitwisseling van informatie over de techniek van wegbeprijzing.

Twijfel

Het was Europees Parlementslid Corien Wortmann (CDA) die vorig jaar als eerste betwijfelde of de Europese Commissie het Belgisch vignet zou toestaan. "Ik ben erg blij met deze uitkomst", reageerde ze. "Ik had het verwacht, maar het moest nog wel gebeuren."

Europa heeft iets goeds gedaan voor de burger, vindt Wortmann. "Het is nu duidelijk dat een land niet alleen buitenlanders mag laten betalen voor het weggebruik. Een goede zaak voor automobilisten."

 
 
Bron: NU.nl
 
  26-3-2007  


|

FlitsKaart