VLD wil superboetes afschaffen





 

BRUSSEL - De VLD wil de zogenaamde superboetes afschaffen. Ze blaast daarmee een eerder akkoord tussen de coalitiepartners op. Dat maakte de partij bekend op de voorstelling van haar 10-puntenplan voor een veiliger verkeer.



Het 10-puntenplan is niet vrijblijvend, onderstreepte André Denys, want het kreeg maandag de steun van het partijbestuur van de VLD. Nochtans druisen sommige voorstellen regelrecht in tegen wat binnen de regering eerder al afgesproken was.



Zo wil de VLD dat de superboetes aangepast worden. Boetes tot 1.375 euro voor het gebruik van de gsm achter het stuur en 2.750 euro voor een snelheidsovertreding van 10 kilometer per uur zijn volgens de partij asociaal en onrealistisch. De VLD pleit voor alternatieve straffen.



Variabele snelheden
De liberalen zijn ook voorstander van een systeem van variabele snelheden, waarbij de maximumsnelheid op de weg aangepast wordt aan de weersomstandigheden en de verkeersdrukte. 's Nachts kan de maximumsnelheid op autosnelwegen naar 150 kilometer per uur worden opgetrokken, vindt de VLD. En de maximumsnelheid op secundaire wegen moet 90 kilometer per uur bedragen. ,,Als je van de bestuurders eist dat ze zich correct gedragen op de weg, moet het verkeersreglement ook logisch zijn'', vond Jean-Marie Dedecker.



In België vallen per miljard afgelegde kilometers 17,6 doden. Het Europese gemiddelde ligt op 12,9. In tegenstelling tot de regeringsplannen om die achterstand tegen 2010 te halveren, wil de VLD dat die achterstand weggewerkt wordt. Jaar na jaar moeten ook de concrete effecten van getroffen maatregelen gemeten worden zodat het beleid eventueel kan bijgestuurd worden.



Dodehoekspiegel
Tot slot wil de VLD dat de dodehoekspiegel versneld ingevoerd wordt, dat er meer controles worden uitgevoerd en dat motorfietsen technisch gekeurd worden zoals auto's. Daarnaast wil de partij sneller werk maken van het wegwerken van zwarte punten, van de aanleg van gescheiden fietspaden en van een betere verkeersopvoeding bij de 12- tot 18-jarigen.

 
 
Bron: De Standaard
 
  10-3-2002  


|

FlitsKaart