Voorstel voor verbod op terugdraaien tellerstand

 

Tweedekamerlid Lia Roefs van de PvdA wil dat het terugdraaien van kilometertellers wettelijk verboden wordt. Hiervoor gaat ze een initiatiefwetsontwerp indienen dat waarschijnlijk op een kamermeerderheid kan rekenen.

Volgens Roefs heeft ze de VVD en SP achter zich staan, en dat zou betekenen dat het voorstel op een ‘ja’ kan rekenen. De reden dat ze het verbod wil invoeren is dat allerlei bedrijven via internet klanten lokken om de kilometerstand terug te draaien. Hierdoor betalen kopers van occasions te veel voor hun auto omdat hij meer kilometers heeft gereden dan de teller aangeeft.

Op dit moment is het terugdraaien van de kilometerstand niet strafbaar, omdat de teller geen wettelijk verplicht onderdeel op de auto is. Officieel zou een teruggedraaide kilometerstand vermeldt moeten worden bij de verkoop, maar als dat niet gebeurt is het heel moeilijk te bewijzen.

In Nederland zorgt de NAP, de Nationale AutoPas, voor registratie van kilometerstanden. Als een auto is voorzien van een NAP-pas, heeft de auto een logisch verklaarbare kilometerstand. Wanneer dat niet het geval is, kan er gerommeld zijn met de teller. Dat is naar schatting is bij een op de achttien auto’s het geval.

 
 
Bron: Autokopen.nl
 
  18-3-2008  


|

FlitsKaart