Vragen bij fouilleeractie A1

 

D66 in Apeldoorn stelt vragen aan het gemeentebestuur van de stad over een preventieve fouilleeractie van de politie. Die vond deze week plaats langs de A1. Speciaal voor de actie werden door het gemeentebestuur de twee parkeerplaatsen Lukasgat en de Hucht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daardoor kon de politie verdachten preventief fouilleren.

D66 vraagt zich af waarom daartoe is besloten: "De fractie is van mening dat de aantasting van de lichamelijke integriteit van zo veel onschuldige mensen niet opweegt tegen de uitkomsten van de actie." Verder is de eenmansfractie benieuwd of de preventieve fouilleeracties in de toekomst ook worden gebruikt.

In onder meer Amsterdam en Rotterdam kan de politie permanent mensen fouilleren in bepaalde buurten, zoals het centrum en Amsterdam Zuid-Oost. Ook deze buurten zijn daartoe door de colleges van burgemeester en wethouders aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Bij de operatie ’Ochtendgloren’ werden donderdagnacht elf personen aangehouden omdat zij in totaal voor dertigduizend euro aan openstaande schulden hadden. Daarnaast werden 323 wietplanten in beslag genomen en werd een 3-jarig meisje uit Oost-Europa gevonden. Door de vondst van het meisje worden nu vijftien personen onderzocht op betrokkenheid bij mensensmokkel. Het is niet bekend of de politie donderdagnacht ook daadwerkelijk preventief heeft gefouilleerd en wat dat heeft opgeleverd. Het Korps Landelijke Politiediensten en de politie Noord- en Oost-Gelderland zeiden zaterdag niet te kunnen reageren.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  2-9-2008  


|

FlitsKaart