VVD kwaad: geen boete voor Poolse overtreders

 

Het Centraal Justitie Incasso Bureau (CJIB) zou tienduizenden geregistreerde verkeersovertredingen van voertuigen met een Poolse kenteken links laten liggen. Boetes zouden niet worden opgelegd of geïnd. Dat beweren Tweede-Kamerleden Charlie Aptroot en Fred Teeven (beiden VVD). Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat kunnen kentekengegevens niet met de Poolse autoriteiten worden uitgewisseld, omdat dat in strijd is met de privacywetgeving. Om dit probleem op te lossen, moet Nederland een speciaal verdrag met Polen sluiten en dat is op korte termijn niet aan de orde, aldus het ministerie.
Aptroot noemt de houding van het ministerie ’belachelijk’.

"Het is toch niet te begrijpen dat Nederlanders wel worden beboet en buitenlandse verkeersovertreders niet. De Polen weten dat ook en dus gedragen zij zich als beesten op de weg", zegt hij in een reactie.

De VVD wijst in de vragen die de fractie over de kwestie in de Tweede Kamer heeft gesteld, op de situatie in een aantal gemeenten waar de aan Polen opgelegde parkeerboetes gewoon worden geïnd.

De liberalen vinden daarom dat het kabinet het CJIB moet opdragen om ’met onmiddellijke ingang en terugwerkende kracht boetes op te leggen voor Poolse overtredingen en alle openstaande boetes moet invorderen’. Desnoods met behulp van particuliere bedrijven, die dit volgens Aptroot nu al doen voor een kleine honderd gemeenten.

Stuitend vindt de VVD-fractie het ook dat Poolse automobilisten die aanrijdingen veroorzaken of na een tankbeurt wegrijden zonder te betalen, niet worden aangepakt. Dat laatste wordt door de politie in West-Brabant, waar veel Polen verblijven, echter met klem ontkend.

"Het is absoluut niet zo dat wij Poolse automobilisten niet bekeuren of aanhouden, mocht dat nodig zijn. Er zijn sowieso gevallen waarbij de overtreder de boete ter plekke moet betalen. Als hij dat niet doet, dan komt justitie om de hoek kijken. Een Pool die hier verblijft, ontkomt dan echt niet aan een bekeuring", aldus woordvoerder André van den Hul van het korps Midden- en West-Brabant.

Het Openbaar Ministerie in Breda verwijst voor een reactie naar het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM), dat verantwoordlijk is voor de afwikkeling van de verkeersovertredingen.

Daar was in het weekeinde echter niemand bereikbaar voor commentaar.

 
 
Bron: BNdeStem
 
  25-1-2010  


|

FlitsKaart