VVD: Limiet op autosnelweg verhogen naar 130 km





 

VVD’er Oplaat pleit voor het verhogen van de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer per uur op de autosnelweg. Dit om de doorstroming van het verkeer te verbeteren en het gedogen tegen te gaan. "Daar waar het veilig kan, kan de snelheid omhoog, maar dan ook helder in de wet vastleggen. De uitstoot van verontreinigde stoffen, geluidsoverlast en energieverbruik wordt nauwelijks meer en soms zelfs minder," aldus de verkeerswoordvoerder Gert Jan Oplaat.



De VVD denkt met het variëren van de maximumsnelheid naar tijd en plaats een verbeterde doorstroom van het verkeer te realiseren. "We willen het legitimeren dat automobilisten kunnen doorstromen", aldus Oplaat. Ook op autosnelwegen waar nu maximaal 100 kilometer per uur gereden mag worden kan de snelheid omhoog als het maar veilig kan. Oplaat: "Via de elektronische borden boven de weg kan de snelheid worden aangegeven, zodat er geen enkel misverstand kan ontstaan over hoe hard men mag."



"De snelheid kan alleen verhoogd worden op autosnelwegen en niet op provinciale wegen", aldus Oplaat. Op provinciale wegen vindt immers 45,7% van alle auto-ongelukken plaats. Terwijl dit op de 120 kilometer snelwegen 6,4% is. "Natuurlijk is ieder ongeluk er wel één teveel," aldus Oplaat. De verhoging van de snelheid sluit aan bij de norm zoals die gehanteerd wordt in Europa.



De VVD'er ziet in het verhogen van de snelheid ook een positief effect voor het milieu, "doorstroming op de snelweg betekent dat het milieu minder belast zal worden. De meeste uitstoot wordt namelijk veroorzaakt door het optrekken van voertuigen".



"Op het moment dat mensen doorgaans harder mogen rijden, zijn zij ook eerder bereidt om snelheid te verminderen wanneer dit nodig is", aldus Oplaat.

 
 
Bron: VVD
 
  18-1-2003  


|

FlitsKaart