VVD opent aanval op Eurlings met filemeter843x

Met de lancering van een filemeter opent de VVD de aanval op minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA). Volgens VVD-Kamerlid Paul de Krom heeft de minister ’nog helemaal niets laten zien’ op het gebied van filesbestrijding.

Op de site filemeter.nl kunnen forenzen berekenen hoeveel extra reistijd, brandstof en geld een file kost. Vervolgens kunnen ze hun persoonlijke berekening doorsturen naar Eurlings.

Massaal mailen

De website is een initiatief van Paul de Krom. Het Tweede Kamerlid bij de VVD hoopt dat de bezoekers van de website massaal gaan mailen naar Eurlings. ‘Het enige dat we gezien hebben op het gebied van filebestrijding is uitstel, vertragingen en het verhogen van de belastingen. Concreet is er nog niets gebeurd, het is nu echt tijd voor actie. Genoeg is genoeg,’ aldus De Krom.

Verder wil de VVD ook dat er meer aandacht komt voor de verborgen kosten van files. ‘Mooie rustige dorpen en wijken krijgen meer last van sluipverkeer, in de files worden miljoenen liters brandstof onnodig verstookt, mensen moeten steeds vroeger van huis of komen later thuis, en hebben minder tijd over voor zichzelf of hun gezin,’ vindt De Krom.

Maatschappelijke kosten

‘Daar hoor ik bijna niemand over. Het wordt tijd dat de maatschappelijke en sociale kosten van het niet-oplossen van files ook eens duidelijk op het netvlies komen,’ klaagt De Krom.

De website maakt per individu inzichtelijk wat de gevolgen zijn van de files. Als een forens bijvoorbeeld dagelijks 170 kilometer op de weg zit, en gemiddeld 12 kilometer in de file staat, leidt dat tot 66 minuten tijdverlies per dag. Op jaarbasis komt dat neer op 33 werkdagen.

630 miljoen

Als de voorbeeldforens in een benzineauto rijdt, verspilt hij of zij jaarlijks 460 liter door files. Dat levert een schadepost op van 645 euro. Wanneer deze persoon een diesel heeft, gebruikt die 410 liter extra door files en dat kost 458 euro.

Uit cijfers van vervoersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland bleek onlangs nog dat files de Nederlandse economie in 2006 630 miljoen euro hebben gekost, 85 miljoen meer dan in 2005.

Vorig jaar lanceerde de VVD ook al een plan voor supersnelwegen tussen de grote steden. Hiervoor wil de partij miljarden uittrekken.

Bron:  www.elsevier.nl

Melder: DidbeZ

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram