Wanbetaling RDW kop ingedrukt / Weigering kentekens overschrijven zeer effectief

 

De harde aanpak van de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) waarbij notoire wanbetalers van motorrijtuigenbelasting geen nieuwe kentekens meer op hun naam kunnen zetten, blijkt zeer effectief.

Tot dusver zijn 8500 hardleerse belastingontduikers terechtgekomen op de ’zwarte lijst’ voor kentekenblokkering. In al deze gevallen was het dus voor de wanbetalers niet meer mogelijk om op een postkantoor nog een auto, motor, caravan, bromfiets, scooter of aanhangwagen over te laten schrijven. Dat blijkt uit gegevens die door deze krant zijn opgevraagd bij de Belastingdienst van het ministerie van Financiën in Den Haag.

Proefdraaien
„De methode is heel succesvol gebleken”, laat woordvoerster Janneke Verheggen van de Belastingdienst weten. „We gaan er in het nieuwe jaar dan ook zeker mee door.” Met het project kentekenblokkering is vorig jaar enkele maanden proefgedraaid in de Belastingdienstregio’s Oost, Rijnmond en Haaglanden. In juli van dit jaar werd het landelijk ingevoerd.

Door toedoen van de fiscus zijn tot dusver, inclusief de proefperiode, in het kentekensysteem van de RDW in Veendam dus al vele duizenden mensen geregistreerd die herhaaldelijk hun motorrijtuigenbelasting niet of niet geheel hadden betaald.

De registratie bij de RDW wordt gekoppeld aan het burgerservicenummer van de wanbetaler.

Die krijgt daardoor de deksel op de neus, als hij op een postkantoor een nieuw voertuig op zijn naam wil laten schrijven. De overschrijving wordt dan namelijk geblokkeerd. De blokkering wordt pas opgeheven als de openstaande belastingschulden zijn voldaan.

„Uiteraard gaan we niet zomaar tot actie over. Dan moet iemand het wel erg bont hebben gemaakt”, aldus de zegsvrouw van de Belastingdienst. „We geven mensen altijd ruimschoots de gelegenheid om te betalen. Zo sturen we ze onder meer betalingsherinneringen.”

 
 
Bron: De Telegraaf / Abonnee gedeelte
 
  27-12-2008  


|

FlitsKaart