Wegen op lentedagen soms net een racecircuit

 

De politie controleert dit jaar extra streng op de wegen in Noord-Holland Noord. De controles worden uitgevoerd door agenten in onopvallende videoauto’s en videomotoren. Uit een persbericht van de politie Noord-Holland Noord blijkt dat vooral het weggedrag van sommige motorrijders aanleiding is voor de controles.

“Even doorblazen, de motor vol opentrekken naar zijn top en dan het liefst strepen trekken: hard rechtdoor gaan. Op mooie lentedagen veranderen sommige wegen in een racecircuit. Met vaak ernstige gevolgen”, aldus de politie. “Met de controles hopen we te voorkomen dat er verkeersslachtoffers vallen”, zegt Nico Schaper, groepschef Verkeershandhavingsteam van NHN.

“Bij hoge snelheden is het moeilijk om controle te houden over een motor. Daarnaast moet je overzicht houden en snel kunnen reageren. Bij een hogere snelheid is dit lastig. Ook andere verkeersdeelnemers verwachten niet dat er zo hard wordt gereden. Toch zijn er rijders die zichzelf overschatten en nietsontziend doorjakkeren. ’Dan hebben we het regelmatig over snelheidsoverschrijdingen van meer dan 100%”, zegt Schaper. Onacceptabel en levensgevaarlijk, meent hij.

Snelheid oorzaak verkeersongeval
Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer dan automobilisten. Door gebrek aan bescherming in en aan het voertuig zijn de gevolgen van een motorfietsongeval voor de bestuurder en zijn passagier vaak ernstig. Een op de tien verkeersdoden was het afgelopen jaar een motorrijder. Het ongevalsrisico ligt tot 25 keer hoger dan bij auto-inzittenden. Tussen 2006 en 2009 steeg het aantal doden van respectievelijk 60 naar 71 in 2009.

Zeven ingevorderde rijbewijzen
“Afgelopen week zijn er door het korps Noord-Holland Noord zeven rijbewijzen van motorrijders ingevorderd omdat zij minstens 50 km/u te hard reden. Deze motorrijders reden snelheden waarbij de verkeersveiligheid ernstig in gevaar komt. Niet alleen die van henzelf, maar ook die van anderen”, zegt Schaper.

Een ingevorderd rijbewijs wordt binnen vijf dagen opgestuurd naar de Officier van Justitie. Deze zal binnen tien dagen een beslissing nemen of het rijbewijs ingevorderd blijft of dat het wordt teruggegeven. Is er sprake van recidive of gevaarlijk gedrag, dan zal de officier beslissen dat het rijbewijs ingevorderd blijft tot de zitting. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kan in dat geval ook worden geïnformeerd. De bestuurder zal een onderzoek/test moeten ondergaan om vast te stellen of er sprake is van ongeschiktheid of onbekwaamheid. Daarna wordt besloten of het rijbewijs al dan niet wordt teruggegeven.

 
 
Bron: WebRegio.nl
 
  4-2-2011  


|

FlitsKaart