Weginspecteur mag ook boete uitdelen

 

Weggebruikers die een rood kruis negeren of onterecht de vluchtstrook gebruiken, kunnen vanaf maandag worden bekeurd door weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Deze medewerkers krijgen de status van buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kunnen een bon uitschrijven van 230 euro.

„Met deze proef geven we een impuls om de veiligheid van wegwerkers, hulpdiensten, weginspecteurs en weggebruikers te vergroten”, zegt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). De bewindsvrouw kondigde vorig jaar al aan strenger te gaan optreden tegen wegmisbruikers.

Zo kunnen vanaf dit jaar automobilisten, truckers en motorrijders die een rood kruis boven de snelweg negeren ook voor de rechter worden gedaagd. Dit kan omdat het negeren van een rood kruis is aangemerkt als ’hufterfeit’, dat via het strafrecht afgehandeld mag worden. In de praktijk wordt een eerste vergrijp nog wel afgedaan met een fikse boete, maar bij herhaling zal een overtreder voor de strafrechter moeten verschijnen.

Rode kruisen
De RWS-inspecteurs krijgen de boa-status voor slechts twee specifieke overtredingen die de veiligheid en doorstroming in gevaar brengen: het negeren van rode kruisen boven de weg en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook. De maatregel betekent dat de pakkans enorm wordt vergroot, niet in het minst omdat ook de politie vanaf dit jaar extra prioriteit geeft aan de aanpak van asociale weggebruikers.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat, geeft maandagochtend in Ridderkerk het startsein voor de proef. Daarbij zal hij acht speciaal opgeleide weginspecteurs een boa-legitimatie overhandigen. Deze mensen gaan dan aan de slag op de ruit van Rotterdam (A4, A13, A15, A16, A20 en A38).

Dieptepunt
Het afgelopen jaar gebeurden er veel ongevallen doordat weggebruikers rode kruisen negeerden. Ook werden er 21 voertuigen van weginspecteurs die een incident beveiligden, aangereden. Dramatisch dieptepunt was een ongeval waarbij een wegwerker om het leven kwam op de A12 bij Woerden, nadat een verbodskruis door een vrachtwagenchauffeur was genegeerd.

Volgens RWS blijft het beveiligen van een incident de primaire taak van de weginspecteurs ondanks hun boa-status. „Ze zijn meestal snel ter plaatste om een incident te beveiligen en zetten de weg af met hun gele pick-up. Via de verkeerscentrale laten ze dan een rood kruis plaatsen om zo ruimte te creëren voor hulpverleners en bergers. Hoe sneller die kunnen werken, hoe minder oponthoud voor het overige verkeer”, aldus een woordvoerder.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  2-2-2015  


|

FlitsKaart