Weginspecteur wil vrij baan met zwaailicht

 

Automobilisten houden files zelf onnodig lang in stand door de oranje zwaailichten te negeren van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat. De dienst roept weggebruikers op aan de kant te gaan voor zijn personeel op weg naar ongelukken.

Sinds een aantal jaren is de inspecteur op de weg veranderd van een wegbeheerder die het onderhoud van de weg als hoofddoel had, naar een coördinator bij incidenten die bergers en aannemers aanstuurt en het verkeer kan regelen. Er rijden nu 350 weginspecteurs die een training hebben gevolgd bij de politie om zo snel mogelijk de situatie op de snelweg veilig te stellen voor betrokkenen en de weg weer vrij te maken voor het overige verkeer.

"De nieuwe rol van de weginspecteur is nog niet bij iedereen bekend. Onze inspecteurs merken dat het zwaailichtbesef daarbij ook nog afneemt en dat het steeds meer moeite kost om bij een incident te komen", zegt Eeltje Hoekstra, hoofd incidentmanagement van het Rijkswaterstaat Verkeerscentrum Nederland.

Klachten
"Afgelopen jaar kregen we tientallen klachten van de inspecteurs over dit probleem. De automobilist moet beseffen dat de file alleen maar langer duurt als de hulpdiensten niet ter plaatse kunnen komen." Met name in de regio’s Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant speelt het probleem.

Volgens Rijkswaterstaat blijkt uit onderzoek in de VS dat elke minuut die een weginspecteur eerder bij een incident aankomt, er vier minuten fileduur wordt bespaard.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  9-9-2008  


|

FlitsKaart