Wegpiraten riskeren opvoedcursus





 

Automobilisten die veel te hard rijden, bumperkleven, snijden en ander agressief wangedrag vertonen, kunnen worden verplicht op eigen kosten op cursus te gaan. Deze Educatieve Maatregel Gedag en Verkeer (EMG) geldt vanaf 1 oktober.

Ook beginnende bestuurders die voor het eerst met een slok te veel op worden betrapt, kunnen vanaf die datum naar een nieuwe cursus gestuurd worden. Verkeer en Waterstaat verwacht in het eerste jaar voor elke cursus 1500 cursisten.

Een korte uitleg:

- Asociaal rijgedrag zoals bumperkleven is een van de grootste ergernissen op de weg. De cursus kan worden opgelegd aan een bestuurder van een auto, truck of bus die al tijdens één rit over de schreef gaat. De verkeerspolitie geeft de naam van de kandidaat door aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidseisen (CBR), dat na een voorgesprek bepaalt of hij aan de cursus moet deelnemen.

- De politie dient de kandidaat wel altijd ’staande’ te houden. Overtredingen mogen niet op kenteken via de camera worden geconstateerd.

- De EMG kost de cursist 750 euro en duurt drie dagen, om de bestuurder in te peperen wat de risico’s zijn van zijn rijstijl. Wie wegblijft, raakt zijn rijbewijs kwijt en krijgt dit alleen terug als hij binnen drie jaar alsnog op cursus gaat.

- De rechter kan een wegpiraat ook nog steeds een straf opleggen, zoals een geldboete of zelfs ontzegging van de rijbevoegdheid.

- Voor beginnende bestuurders die voor het eerst met te veel alcohol (vanaf 0,5 promille, ofwel twee of drie biertjes of wijntjes) worden betrapt, geldt vanaf 1 oktober de Lichte Educatieve Maatregel en Verkeer (LEMA). Beginnende bestuurders hebben nog geen vijf jaar hun rijbewijs. Ze moeten twee dagdelen op cursus om te leren welke gevolgen alcohol achter het stuur heeft. Cursisten krijgen de rekening van 350 euro thuisgestuurd, de eventuele boete voor de overtreding niet meegerekend.

- De gewone EMA voor zware drinkers blijft bestaan. Deze cursus van drie volle dagen geldt voor ervaren automobilisten die met een promillage tussen 1,3 tot 1,8 worden gesnapt of weigeren mee te werken aan een blaastest of bloedproef. Ook beginnende bestuurders die een flinke slok (0,8 tot 1,3 promille) op hebben, lopen kans op deze cursus. Bij een promillage vanaf 1,8 wordt een bestuurder naar een psychiater gestuurd voor een onderzoek.

- Volgens Verkeer en Waterstaat is dankzij de EMA, verzorgd door instellingen in de verslavingszorg zoals de Jellinekkliniek, het wangedrag van deze recidivisten met de helft teruggebracht.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  28-9-2008  


|

FlitsKaart