West: Standby-strook zorgt voor betere doorstroming





 

Primeur bij knooppunt Oudenrijn
Rijkswaterstaat is begonnen met de aanleg van een standby-strook op de A2 tussen Nieuwegein en Oudenrijn. Het gaat om een extra rijstrook van circa drie kilometer lengte die dienst doet als buffer tijdens filevorming voor het knooppunt Oudenrijn. De extra verkregen ruimte zorgt ervoor dat de file in de richting Utrecht breder en korter wordt. Hierdoor kan het verkeer dat wil afslaan naar de A12 richting Arnhem of Den Haag, beter doorstromen.



De extra strook komt aan de zijde van de middenberm en gaat steeds open wanneer ter plekke een file ontstaat. De standby-strook is een primeur voor Nederland en is in oktober 2002 klaar. De indeling van het bestaande asfalt met 2 rijstroken wordt veranderd in drie rijstroken waarbij de meest linkse rijstrook iets smaller is.



De standby-strook maakt deel uit van een uitgebreid pakket van maatregelen en voorziet in een zo soepel mogelijke doorstroming op de A2, zolang de definitieve verbreding nog niet is afgerond. De tijdelijke verbeteringen passen in het beleid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om het aanwezige asfalt optimaal te benutten en de filedruk te verminderen. Ook om die reden wordt sinds enige tijd bij meerdere opritten naar de A2 toeritdosering toegepast.



Behalve de standby-strook bij Oudenrijn, begint Rijkswaterstaat medio mei aan de constructie van een spitsstrook op de A2 in zuidelijke richting tussen het knooppunt Everdingen en de afrit Everdingen. Op dit weggedeelte kan het verkeer tijdens de avondspits gebruikmaken van de vluchtstrook, die dan al extra rijstrook beschikbaar komt. Daarmee wil Rijkswaterstaat op de A2 de file verminderen, zodat het verkeer dat van de A27 komt, makkelijker kan invoegen. De spitstrook bij Everdingen gaat 22 juli open. Later dit jaar opent Rijkswaterstaat ook een spitsstrook voor het verkeer richting Utrecht. Die spitsstrook komt ook tussen afrit Everdingen en knooppunt Everdingen te liggen.



De eerder genoemde 22 juli is van belang, omdat vanaf 26 juli de A27 vanaf knooppunt Everdingen richting Gorinchem gedurende 9 dagen wegens werkzaamheden voor alle verkeer wordt afgesloten. De A2 wordt dan gebruikt als omleidingsroute. Tevens verricht Rijkswaterstaat ook nog onderhoud aan de A27 bij Vianen waardoor deze snelweg tijdens de weekenden van 7-8 en 14-15 september wordt afgesloten in de richting van Utrecht.

 
 
Bron: V en W nieuws
 
  7-10-2002  


|

FlitsKaart