Wetshandhaver Spee: Formaliteiten zijn onzin

 

Originele titel: Die bekeuring komt wel.

Dronken automobilisten die betrapt zijn, komen volgens het Openbaar Ministerie niet onder hun boete uit. Ook niet als de agent in kwestie niet officieel was aangewezen om de blaastest af te nemen.

Koos Spee van het Bureau Verkeershandhaving van het OM wil mensen die hopen dat hun boete om die reden teniet wordt verklaard, ‘uit de droom helpen’.

Hij reageert daarmee op strafadvocaat Willem Anker. Die beweerde dat blaastesten ongeldig zijn als de korpsleiding geen beschikking heeft afgegeven aan de politieagenten die de alcoholcontrole uitvoeren. De rechtbank Zwolle besloot deze week de resultaten uit een onbevoegde blaastest daarop niet mee te nemen in een veroordeling.

Dat de rechter de blaastest in één zaak terzijde schoof, betekent niet dat beboete bestuurders nu massaal hun straf ontlopen, zegt verkeersofficier Spee. Een agent officieel aanwijzen die de ademanalyse-apparatuur bedient, is volgens hem slechts ‘een formaliteit’. ‘Het belang van de bestuurder wordt niet geschaad als een andere agent de drugstest afneemt.’

Een dronken bestuurder wordt daarom door de rechter toch wel veroordeeld, denkt hij.
Spee verwacht wel dat meer dronken bestuurders de komende tijd bij de rechter zullen beweren dat ze zijn gecontroleerd door een ‘onbevoegde’ agent. Maar een enorme toeloop in de rechtszaal is niet te verwachten, zegt hij: ‘De meeste Nederlanders denken: ‘ja, ik heb gedronken dus het wordt gewoon betalen en niet zeuren’.

 
 
Bron: TC Tubantia
 
  27-1-2007  


|

FlitsKaart