Wie is Rob





 

ROB staat voor Rustig Op de Baan. Wie ROB is, past zijn rijstijl aan, voor een veiliger verkeer én een betere leefomgeving. ROB ontstond in Mortsel. Het stadsbestuur werkte er een sticker uit om de bewoners er toe aan te zetten Rustig op de Baan te zijn omwille van de veiligheid. De Vlaamse overheid breidde deze campagne uit met een folder waarin tips staan om milieuvriendelijker te gaan rijden. De "peter" van deze campagne is Rob Vanoudenhoven, een televisiemaker die geen verdere voorstelling behoeft.


Automobilisten die rustig zijn op de baan, verhogen niet enkel de verkeersveiligheid, ze rijden ook milieuvriendelijker. Iedereen kan op zijn beurt een steentje bijdragen tot een verbetering van onze leefomgeving. Het aanleren van veilig en milieuvriendelijk rijgedrag, waarbij een aangepaste snelheid een belangrijke vereiste is, leidt tot een veiligere én gezondere omgeving. Snelheid, zeker bij snelheden van meer dan 100km/u, speelt immers een belangrijke rol in de hoeveelheid schadelijke stoffen die door voertuigen wordt uitgestoten. Bij lagere snelheden speelt de dynamiek (het optrekken en afremmen, het schakelmoment, .) een grotere rol.



Wie juist schakelt en zijn snelheid aanpast, zorgt voor een vermindering van de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) van 5 % in de stad en tot 25 % op de buitenweg. De uitstoot van NOx (stikstofoxide) wordt zelfs gehalveerd, zowel in als buiten de stad. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Nederlandse Onderzoeksinstelling TNO in opdracht van AMINAL. Deze studie vormt ook mee de basis voor wat in Nederland geldt als "Het Nieuwe Rijden", een manier van veilig, comfortabel en milieuvriendelijk rijden (www.hetnieuwerijden.nl).

 
 
Bron: Ik ben rob
 
  9-8-2003  


|

FlitsKaart