Woordvoerder 3VO wegpiraat





 

AMSTERDAM - Bert Woudenberg, woordvoerder van de Verenigde Verkeersveiligheids Organisatie 3VO, is door Peter R. de Vries betrapt op veel te hard rijden. In het SBS 6-programma is vanavond (13-12-2001) te zien hoe Woudenberg de maximumsnelheid herhaaldelijk overschrijdt. Ook snelheidscontroleurs werden gesnapt op racen.

Betrapt

Met 156 kilometer per uur waar je 120 mag, tot twee keer toe door rood rijden en met zeer hoge snelheden langs wegwerkzaamheden scheuren. Foei, foei en nog eens foei! De meest notoire Nederlandse wegpiraat zou zich er niet voor hoeven te schamen, ware het niet dat de snelheidsduivels die deze verkeersovertredingen begingen, de snelheidscontroleurs zelf zijn. Na het 'flitsen', onderweg naar het politiebureau, op heterdaad betrapt...

Ze werden 'geschaduwd' door SBS-misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die er vanavond in zijn uitzending uitgebreid bij stil zal staan. Het onweerlegbare beeldverslag van die 'achtervolgingen' is ronduit onthutsend: de controleurs blijken snelheidsmaniakken van de ergste soort!

Gewapend met snelheidsmeter en tv-camera volgden de programmamakers de 'flitsende flikken'. Slechts een greep uit de overtredingen: op de N203 bij Krommenie wordt, nadat tot twee keer toe een rood licht is genegeerd (boete: Hlf. 180), 103 km gereden in plaats van de voorgeschreven 70, korte tijd later wordt 120 km/u gemeten op een plek waar de limiet 100 is. Op de A2 bij Utrecht wordt een andere politiewagen geklokt met 124 in de '100 km zone', op de A15 wordt diezelfde maximumsnelheid met een royale 40 km overschreden.

Allemaal overtredingen waar de gewone burger boetes van honderden guldens voor moet betalen, maar kennelijk bepalen de snelheidscontroleurs hun eigen regels. Helemaal bont maakt een 'flitser' het op de A4: na gedane controlearbeid passeert hij het punt waar zojuist nog zijn eigen camera stond met 156 km/u, terwijl je ook hier uiteraard niet harder dan 120 mag. Korte tijd later, op de A9, zien we dezelfde wagen steeds keurig afremmen voor de vaste radarkasten.

Je zou denken dat bij zoveel verkeersonveiligheid de organisatie 3VO wel het schuim op de lippen moet krijgen... Dat is ook zo, zij het om een andere reden. Ook Bert Woudenberg, woordvoerder van 3VO, werd door De Vries gevolgd en daarbij betrapt op diverse grove verkeersovertredingen: in de bebouwde kom 65 km in plaats van 50, bij wegwerkzaamheden 126 als 90 mag, weer even later 131 bij een toegestaan maximum van 100 en, als klap op de vuurpijl, 142 km/u als 70 is voorgeschreven. Bij aanhouding door de politie zou onmiddellijk Woudenbergs rijbewijs worden ingevorderd, naast een boete van Hlf. 1060.

Het verweer van 'Meneer Veilig Verkeer'? ,,Ik voelde me bedreigd door de achtervolgers, ze hebben me de stuipen op het lijf gejaagd. Zo werd op diverse momenten hinderlijk dicht achter mij gereden en werd ik met hoge snelheid genaderd", laat Woudenberg weten. Hij heeft dan ook, twee dagen na de 'achtervolging', aangifte gedaan bij de politie. "Je weet het nooit, na 11 september."

'Snelheids-'officier van justitie mr. Koos Spee zegt over het rijgedrag van 'zijn' politiemensen: "Dit kan niet! Door rood licht rijden is helemaal belachelijk, maar te hard rijden mag natuurlijk ook nooit. Ik ga met de betrokkenen een pittig gesprek voeren, want deze mentaliteit past niet bij een politieagent."

Over het wangedrag van Woudenberg zegt Spee, met gefronste wenkbrauwen: "Dit is zorgelijk." Ook de officier werd door de cameraploeg gevolgd, maar hij bleek zich wel bewust van zijn voorbeeldfunctie: Spee beging niet één overtreding.

 
 
Bron: de Telegraaf
 
  13-12-2001  


|

FlitsKaart