Zaanstad mag niet bekeuren op busbrug





 

Het verbaliseren van automobilisten, die tijdens de spitsuren het inrijverbod op busbrug De Binding negeren, gebeurt onrechtmatig.

Dat zegt Patrick Dingerdis, gesteund door de officier van justitie en een recent vonnis van kantonrechter L. de Vries.

De gemeente Zaanstad mag niet bekeuren alleen aan de hand van camerabeelden, zegt de man uit Alkmaar. Hij ging namens zijn vriendin, die in de wijk Westerwatering woont, met succes in hoger beroep tegen de in 2011 opgelegde boete van honderd euro. "De hoogte van de boete klopte al niet met de aard van de overtreding, dat moet 70 euro zijn. De feitelijke situatie is dat er sprake is van een verbodsbord en niet van een reguliere busbaan. Dit was mijn eerste bezwaar."

Maar belangrijker, de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente en de gemeente zelf hebben geen bevoegdheid als het gaat om het gebruik van dergelijke camerabeelden. Het door de gemeente gebruikte camerasysteem mag alleen worden gebruikt in het kader van de openbare orde en niet voor het handhaven van de Wet Mulder, waar deze overtredingen onder vallen.

Zaanstad mag best handhaven op het inrijverbod, dat onder de Wet Mulder valt. "Alleen niet op deze manier. Ze moeten automobilisten, die in de fout gaan, direct staande houden. Dan staan ze in hun recht om te bekeuren, die bevoegdheid hebben gemeentelijke BOA's wel."

 
 
Bron: Noordhollands Dagblad
 
  3-2-2013  


|

FlitsKaart