'Zestig-km-zone heeft geen effect'

 


Zaterdag 21 december 2002 - MADE - Drempels, verkeersborden en een enkele wegversmalling. Het zijn allemaal maatregelen die de verkeerssnelheid in het buitengebied van de gemeente Drimmelen moeten verlagen. Volgens de Commissie Grondgebiedzaken heeft dit alles echter nauwelijks tot resultaat geleid.
Bureau Oranjewoud heeft de effecten van de maatregelen onderzocht. "Het komt erop neer dat de investeringen niet hebben opgeleverd wat we ervan gedacht hebben", concludeert wethouder G. Broeders.

Het rapport richt zich op het buitengebied tussen Terheijden en Wagenberg. De maximaal toegestane snelheid is hier omlaag gegaan van tachtig naar zestig kilometer per uur. Maar in de praktijk wordt er nog even hard gereden als voorheen, meent de commissie.Geen controle


Volgens de commissieleden is het gebrek aan handhaving één van de belangrijkste oorzaken. Er wordt simpelweg niet gecontroleerd. Voor de politie heeft het buitengebied geen prioriteit. Volgens de richtlijnen moet een zestig-kilometerzone immers dusdanig zijn ingericht, dat er simpelweg niet harder gereden kan worden dan zestig kilometer.

De drempels in het Drimmelse buitengebied zijn op verzoek van de agrariërs laag gehouden. Dit heeft als resultaat dat de landbouwvoertuigen zonder brokken door het buitengebied kunnen rijden. De keerzijde van deze medaille is dat personenwagens ook zonder hinder met hoge snelheid over de drempels kunnen rijden .
Voorlopig blijft de situatie in het buitengebied zoals ze is. Volgens wethouder Broeders is er geen geld om in te grijpen.


Dertig kilometer


Volgende maand worden de dertig-kilometerzones in de gemeente onder de loep genomen. Deze maatregel is met name op de Kerkdijk in Helkant omstreden. Volgens Broeders is het al zover gekomen dat de BBA de dijk vermijdt en een sluiproute neemt.

Burgemeester Elzinga heeft de politie deze week, op verzoek van de gemeenteraad, verzocht om de Kerkdijk bij de snelheidscontroles te ontzien. De politie heeft volgens Elzinga geen toezeggingen gedaan. "Ze hebben kennisgenomen van het verzoek", antwoordt hij desgevraagd diplomatiek.

 
 
Bron: BN de Stem
 
  21-12-2002  


|

FlitsKaart