Zet flitskasten langs 'Racebergseweg'





 

ETTEN-LEUR/RIJSBERGEN – Tom (12) en Amy (10) Luijten en Robbie (11) en Marijke (8) Jochems willen dat er flitskasten komen langs de Rijsbergseweg. Er wordt volgens hen op de 80 km-weg tussen Etten-- Leur en Rijsbergen véél te hard gereden.



Tom, Amy, Robbie en Marijke (foto boven) zijn doorgedrongen tot de werkkamer van burgemeester Hans van Agt. Langs de Rijsbergseweg, waar vorige week een scholier verongelukte, zijn bloemen neergelegd.

Nu daar vorige week de 13-jarige Chiel van den Berg uit Etten-Leur is doodgereden, is voor de kinderen de maat vol. Het ongeluk heeft hen zeer aangegrepen. De politie vermoedt op basis van remproeven dat de bestuurder van de bestelbus die de jongen aanreed, veel te hard heeft gereden.



Gisteren togen de jonge bewoners van de Rijsbergseweg met 108 handtekeningen naar burgemeester Hans van Agt. Op de plek des onheils herinneren bloemen aan het fatale ongeluk.



De Rijsbergseweg wordt door veel scholieren gebruikt, zowel uit het Etten-Leurse buitengebied als Rijsbergen. Sommigen noemen de weg de Racebergseweg. Ook al liggen er vrijliggende fietspaden, oversteken is volgens de bewoners levensgevaarlijk.



Moeder Willy Luijten-Nooren: „Er zijn al meerdere keren ongelukken bij ons voor de deur gebeurd doordat mensen niet goed opletten of te hard reden. Wij hebben al vaker gezegd dat we daar eigenlijk eens iets aan moeten doen. Een half jaar geleden hebben de kinderen al eens zelf een ‘flitspaal’ gemaakt en langs de weg gezet. Dat die jongen nu is doodgereden, maakte zoveel indruk op de kinderen dat ze voorstelden handtekeningen te gaan inzamelen. Ze zijn met z’n vieren de hele zaterdag op pad geweest.“



Spandoek


Gistermiddag stonden ze, gewapend met een spandoek en borden, in de werkkamer van Van Agt. Ze hangen ook een spandoek langs de weg: ‘Denk aan ons, rijd zachter’.



Van Agt betuigde zijn sympathie met de jonge actievoerders. Hij noemde het dodelijke ongeval van vorige week ‘buitengewoon triest’. Maar niet de gemeente maar de provincie is wegbeheerder, stelde hij vast. „Ik kan de handtekeningen slechts doorsturen en de provincie om aandacht voor de zaak vragen. Flitskasten zouden een oplossing kunnen zijn, maar dat laat ik aan de provincie over.“



Volgens de bewoners van de Rijsbergseweg zorgen de flauwe bochten in de weg voor extra gevaar. Toon Luijten: „Een inschattingsfout bij het oversteken is dan zo gemaakt.“



De ouders van de actievoerende kinderen zeggen ook bij de provincie aandacht te hebben gevraagd. Maar tot dusver zonder resultaat.



Rijsbergseweg

Volgens de politie vonden er de afgelopen drie jaar 56 aanrijdingen plaats op de Rijsbergseweg (N394)


Daarvan waren er tien met letsel.

Daarmee valt de weg binnen de criteria van het Verkeershandhavingsteam van de politie om er speciale controles te houden. Tussen 1 mei 2004 en 1 mei 2005 is er alles bij elkaar 49 uur op snelheid gecontroleerd.





Daarbij passeerden 11.970 auto’s de controleposten; 451 auto’s reden te hard. Dat is 3,76 procent.

 
 
Bron: BN/de Stem
 
  5-3-2005  


|

FlitsKaart