Zorgen politie over te hard rijden op bedrijventerrein

 

HENGELO - De politie blijft zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid op het bedrijventerrein Twentekanaal Zuid. Na klachten van bedrijven heeft de politie begin dit jaar een groot verkeersonderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat er veel te hard wordt gereden. Op de Diamantstraat zijn meer ongevallen dan elders.Onder andere afgelopen januari heeft de politie intensieve snelheidsmetingen gehouden op de Diamantstraat. Van de 15.000 passerende voertuigen reden er 2000 te hard. Op de Diamantstraat mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur, maar de hoogst gemeten snelheid tijdens de controle bedroeg 128 kilometer per uur.


Voor verkeerschef H. Bijkerk van de Politie Twente vormen de cijfers het bewijs dat het subjectieve gevoel van onveiligheid van personeel van bedrijven juist was. Ruim dertien procent van de bestuurders heeft tijdens de controle op de grote toegangsweg naar het bedrijventerrein te hard gereden. De getallen baren Bijkerk zorgen, ‘ons streven is dat niet meer dan acht of negen procent van de bestuurders te hard rijdt’, aldus de politieman.
‘Het gaat er om dat men zich aan de snelheid houdt.’ De meeste ongevallen die op en bij de Diamantstraat zijn gebeurd, hebben volgens de politie ook te maken met snelheid.


Juist op de Diamantstraat is het moeilijk om snelheidsremmende maatregelen te nemen, zegt Bijkerk. Dat komt door de inrichting van de weg. Er zijn gescheiden rijbanen en de weg is overzichtelijk. ‘Maar als je de snelheid er uit haalt, haal je tegelijkertijd de doorstroming er uit’, aldus de politieman.


Dergelijke onderzoeken naar de subjectieve verkeersonveiligheid worden ook altijd gehouden in overleg met de wegbeheerder, in dit geval de gemeente. Ook het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie is erbij betrokken. Dit BVOM analyseert de gegevens van de controles. Niet zelden is het ook noodzakelijk om de inrichting van de weg aan te passen. Maar juist bij de Diamantstraat is dat volgens Bijkerk moeilijk.


De politie zal de komende tijd vaker controleren op de Diamantstraat. Hengelo Zuid is overigens niet de enige locatie waar de politie gaat kijken of het subjectieve gevoel van onveiligheid klopt. ‘We gaan ook intensiever controleren in dertig kilometergebieden! Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn we klachten krijgen van bewoners van een gebied.’

 
 
Bron: Tubantia
 
  5-10-2006  


|

FlitsKaart