Zorgen Senaat over spoedaanleg 30 wegverbredingen

 

De Senaat is bezorgd dat tegenstanders opnieuw de hakken in het zand zullen zetten tegen de spoedaanleg van dertig wegverbredingen.

„Is dit nu robuust genoeg?”, vraagt het VVD-Eerste Kamerlid Hofstra zich af, over de Spoedwet Wegverbreding van minister Eurlings (Verkeer). Komende dinsdag buigt de Eerste Kamer zich erover. Ook senator Van den Berg die namens SGP en CU optreedt, is niet overtuigd van een onverstoorde wegenaanleg.

„Het is volgens mij niet uitgesloten dat belangengroepen alsnog naar de rechter stappen”, zegt Van den Berg. „En waar blijft dan je tijdswinst?” Zelfs Kamerlid Janse de Jonge, van Eurlings’ eigen CDA, sluit niet uit dat de Raad van State zich straks als opperrechter weer over bezwaren buigt.

De spoedwet, oorspronkelijk een plan voor ex-minister Roelf de Boer, smoorde eerder in juridische procedures. Minister Eurlings tracht de hoognodigde wegverbredingen op onder meer A4, A7, A9, A12 en A28 nu met enkele aanpassingen uit het moeras te trekken. Tijdswinst lukt onder meer doordat voor een kleiner gebied de effecten op de luchtkwaliteit worden onderzocht.

CDA-senator Janse de Jonge is niet bang voor nieuwe bezwaarmakers. „Procedures komen er altijd. Dat mag in een democratie. Ik zie wel dat de Raad van State het aantal belanghebbenden insnoert. Een Groningse milieugroep hoeft niet meer te klagen over een weg in Utrecht.” SP-senator Smaling is niet per definitie tegen de Spoedwet. „Veel mensen zijn nu eenmaal afhankelijk van de auto”, redeneert de socialist.

Volgens een woordvoerder van minister Eurlings is er alles aan gedaan om juridisch te borgen dat tegenstanders dit keer geen roet in het eten kunnen gooien. De landsadvocaat heeft ernaar gekeken

 
 
Bron: Telegraaf
 
  23-3-2009  


|

FlitsKaart