Zuid: Andere drempels voor St. Antoinedijk

 

Donderdag 11 juli 2002 - OUDENBOSCH - Op de St. Antoinedijk, tussen de afslag Stampersgat van rijksweg A17 en de Standdaarbuitensedijk naar Oudenbosch, komen andere drempels dan gepland.Bewoners én gebruikers van het stuk weg stemden gisteravond in met de nieuwe maatregelen die de gemeente Halderberge als compromis voorstelt, maar niet van harte.
Aanvankelijk wilde de gemeente zogeheten Maldense drempels hier leggen, die ook te vinden zijn in het laatste nieuwe deel van de Oudenbossche wijk Albano. Landbouwers die over St. Antoinedijk rijden, ageerden tegen deze soort drempels, gesteund door raadslid A. Wijnen van H2000. Immers, deze drempels zouden met tractoren amper te nemen zijn. De voltallige gemeenteraad eiste van het college van B en W dat het een oplossing zou bedenken die voor alle partijen acceptabel zou zijn. Gisteren werden die plannen gepresenteerd aan de bewoners en gebruikers in Oudenbosch.
De gemeente wil nu drempels leggen waar alle verkeer overheen kan en die toch het gewenste snelheidsremmende effect van maximaal 60 kilometer per uur hebben. Bovendien komen naast de drempels afgescheiden fietsstroken. De bewoners van de St. Antoinedijk, die juist wel de Maldense drempels wilden hebben, vrezen dat de nieuwe drempels niet de snelheid uit het verkeer zullen halen om de weg voor hun deur veilig te maken. Zoals een bezorgde moeder van zeven kinderen zei: "Ik doe mijn uiterste best om de kinderen elke keer weer veilig de weg over te laten steken. Maar ze rijden gewoon over je tenen."
De landbouwers mogen dan minder negatief zijn over de nieuwe drempels, ze vrezen toch dat het gebruikte model tot verkeersonveilige situaties zal leiden. "Vooral als ik met mijn landbouwmachines moet uitwijken voor verkeer van de andere kant. Dan zouden er weleens fietsers in het gedrang kunnen komen", aldus een van de landbouwers. Volgens wethouder C. Pertijs (Verkeer), die de bewoners samen met zijn ambtenaren informeerde, wordt dat probleem opgelost door voorrangsregels in te stellen bij de drempels. Hierdoor heeft verkeer van één zijde altijd voorrang.
Pertijs kan nu in elk geval met de boodschap terug naar de gemeenteraad dat de bewoners en gebruikers instemmen met vijf nieuwe drempels op de dijk. Volgens de wethouder beginnen de werkzaamheden na de zomer. Geprobeerd wordt rekening te houden met het oogstseizoen. Anders kunnen landbouwers niet bij hun land komen.

 
 
Bron: BN de Stem
 
  7-11-2002  


|

FlitsKaart