Multanova 6F op de A4 bij hmp 24.6 veroorzaakt fileDatum van foto's:
Tijdstip: 12:35 uur

De A4 is, midden op de dag, een vrij rustige weg en er staat dan praktisch ook geen file. Hooguit als de brug bij Leiderdorp open is geweest. Dan staat er een relatief korte file richting Den Haag en richting Amsterdam.Vandaag reed ik over deze bewuste weg in de richting van Amsterdam en al vanaf de afslag naar de N11 reed het verkeer langzaam. Logisch denk je dan, want de brug zal wel weer open zijn geweest. Alleen bleef het ook na de brug langzaam rijdend en stilstaand verkeer.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Dan zal er hoogstwaarschijnlijk een ongeval gebeurd zijn iets verderop, maar tot voorbij Roelofarendsveen was het langzaam rijden en een echte oorzaak was niet te vinden.De matrix borden stonden op 50 te knipperen en jammer genoeg is de derde strook op dat stuk A4 nog niet open, want dat zou behoorlijk wat file kunnen schelen.

Toen zag ik echter iets bij de geluidswering staan en dat verklaarde de lange file. Als mensen op de snelweg in een treintje rijden en de voorste remt af voor iets wat hij ziet dan heeft dat zijn werking naar achteren waardoor er een file ontstaat.Zo ook hier dus: er was sprake van ruim 4 km langzaam rijdend verkeer/file. Een boa van het KLPD had een stukje grond geclaimd om zijn multanova neer te zetten en daar remde iedereen voor af.De auto was achter de geluidswal gereden om zo mooi uit het zicht te kunnen staan en de nooddeur (die is er toch alleen voor nood??) stond op een klein kiertje om de kabels naar de Subaru Legacy te leiden.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

De controle was dus, in mijn ogen, de oorzaak van de lange file. Omdat ik zeker wilde weten dat het door de controle kwam heb ik met de verkeerscentrale gebeld of zij wisten waar de file door ontstaan was. Ik kreeg toen te horen dat het de hele dag al kommer en kwel was op dat stuk. Op het moment van mijn gesprek bevond de kop van de file zich bij hmp 24.7 en wat stond er bij hmp 24.6?? Juist...... meer hoef ik dus niet te zeggen.Iets verderop bij de afslag naar Roelofarendsveen zijn enkele kleine aanrijdingen geweest de afgelopen periode, maar deze zijn te wijten aan mensen die op het laatste moment nog uit willen voegen en hebben in mijn ogen dus helemaal niets met snelheid te maken. Zie ook het overzicht van black spots op de kaart van Blik.

Deze controle heeft dus vandaag niets opgeleverd, maar alleen maar gekost. Al die mensen gaan niet voor hun lol in de file staan en het milieu is er ook niet bij gebaat, want auto's verbruiken minder als ze normaal door kunnen rijden in plaats van stationair te draaien.Tekst en foto's: Ronnie
Terug naar het reportage overzicht