Politie controleert het verkeer op drugsDatum van foto's:
Tijdstip: 19.45 - 22.15 uur
5357x

Aan het einde van de middag werd de opbouw gemeld van een politiecontrole op de A4 richting de Belgische grens inclusief radar. Wij vermoedden dat de catchken was aangezien voor een radar.


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Tom Tom HD Traffic meldde al vrij snel een file daar en zodoende zijn Marco en ik die kant maar opgegaan. De A4, het laatste stuk tot de grens met België, is vrij lang en zonder afslagen en daarom werden we al erg vroeg voor de controle getrakteerd op een tekstkar met de waarschuwing voor extra kans op file.

Achter de tekstkar stond de enige KLPD-er die actief was bij de controle. Hier werd bevestigd dat er alleen een catchken stond opgesteld.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Verderop was de rechterrijstrook afgekruist door middel van tijdelijke matrixborden en pylonen.

Aan het begin stonden 3 agenten toezicht te houden op het langsrijdende verkeer en nog wat verder had je de kans om naar de controlelocatie zelf te worden gedirigeerd. Dit was de rechterrijstrook, een vrij grote berm en eventueel de parallelweg.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Wij mochten gewoon doorrijden en daarom hebben we maar even vanaf een nabijgelegen viaduct wat foto’s gemaakt. Afgezien van de catchken waren de overige agenten van het district Bergen op Zoom.

Later die avond reden we over de Graaf Hendrik III-laan in Breda en bij het tankstation was ook veel politieactiviteit. Er reden ook een aantal motoragenten rond. De auto geparkeerd in een zijstraat omdat we geen zin hadden om te worden gecontroleerd, zijn we op de controle afgelopen. Het VHT was hier aanwezig met de tekstaanhanger waarop werd aangeduid dat de controle wel tijd kostte, maar was bedoeld voor de veiligheid. Er liep ook veel pers rond wat inhield dat er iets bijzonders aan de hand was en de controle vooraf bekend is gemaakt aan de pers, mede ook vanwege het feit dat we ons moesten wenden tot de persvoorlichtster die ook aanwezig was. Het gros van de controlerende agenten waren van het district Breda.

Het maken van foto’s was geen probleem maar we moesten snel zijn omdat de controle op zijn eind liep.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

In de berm stond een onopvallende Transporter opvallend opgesteld. Hier kwamen op een gegeven moment drugshonden uit om een auto met Frans kenteken te “doorsnuffelen”. We wisten toen al dat drugs in elk geval een belangrijke bijzaak was. Aangezien de controle hier bijna afgelopen was, zijn we niet lang gebleven omdat toen al de emmers met de voorraad blaastuutjes werd opgeruimd.

Bij beide verkeerscontroles werden op de benodigde papieren gecontroleerd evenals op alcohol en drugs. Tevens werden voertuigen doorzocht.

Dat de controle speciaal was, blijkt wel uit het persbericht van www.politie.nl waaruit ook valt op te maken dat er nog meer locaties toneel waren van politieacties.


Politie houdt grote verkeerscontrole met speciale aandacht voor drugs

Tilburg, 25-09-2009 • TILBURG: Op donderdag 24 september hield de politie Midden en West Brabant op verschillende plekken in de regio grootscheepse verkeerscontroles. Ook in Zeeland werd door 25 agenten van het korps Zeeland gecontroleerd. Op verschillende uitvalswegen vanuit de regio's richting het zuiden werden voertuigen en bestuurders gecontroleerd. Hierbij was bijzondere aandacht voor het bezit van softdrugs. De controle duurde van 16.00 uur tot 22.30 uur. In totaal namen 125 politieagenten deel aan de controle. Er zijn 42 personen aangehouden.

Tijdens de actie werden bestuurders en voertuigen gecontroleerd op onder andere juiste papieren en verzekering, het dragen van de autogordel en weggedrag. Tijdens de controle was er in het bijzonder aandacht voor het bezit van softdrugs. Drugstoerisme zorgt in het grensgebied voor klachten van overlast. Het gaat hierbij om onder andere verkeerd parkeren, het achterlaten van vuil en weggedrag. De politie neemt deze klachten serieus en zet hierop in. Om deze reden werd er tijdens de controle extra gelet op het bezit van softdrugs.

Bestuurders die gecontroleerd werden kregen van de politie een brief mee met een uitleg over de achtergrond van de controle.

District Bergen op Zoom
In het district Bergen op Zoom werd gecontroleerd op de Rijksweg A4 ter hoogte van Ossendrecht. Hier zijn negen personen aangehouden, waarvan vijf voor het bezit van softdrugs met een hoeveelheid van meer dan 5 gram. Een van de verdachten had 62 gram hennep in bezit. Verder zijn er twee verdachten aangehouden die zich niet konden identificeren en twee verdachten zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Acht weggebruikers hadden nog een onherroepelijk vonnis openstaan en acht bestuurders zijn bekeurd voor o.a niet handsfree bellen en het onrechtmatig gebruik maken van de vluchtstrook.
Een bestuurder liet het bestelbusje waarin hij reed bij het zien van de controle achter op de vluchtstrook en ging er vandoor. In het busje bleek kweekapparatuur te zitten. Dergelijke apparatuur wordt gebruikt bij het kweken van hennep. Het busje is weggetakeld. De bestuurder is niet meer teruggevonden.
Ook werd in de berm langs de A4 vlak voor de controle een aantal pakketjes met in totaal 1,1 kilo hennep aangetroffen. De eigenaar van de drugs heeft zich vermoedelijke bij het zien van de controle ontdaan van tas met hennep.

District Breda
In het district Breda werd in de middag gecontroleerd op Anna van Bergenlaan in Etten-Leur en in de avonduren de Graaf Hendrik III laan in Breda.
Er zijn in totaal 13 aanhoudingen verricht, waarvan twee voor verboden wapenbezit (busje cs-gas en een mes) en vier voor het bezit van softdrugs met een hoeveelheid van meer dan 5 gram. Ook zijn er twee aanhoudingen verricht voor fietsendiefstal, een voor bezit van een kleine hoeveelheid cocaïne en zijn twee vreemdelingen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
In de middag werd in Etten-Leur een man aangehouden voor huisvredebreuk en het negeren van een stopteken. De man reed op een elektrische step en kreeg een stopteken. Hij voldeed hier niet aan en ging er vandoor. Een motoragent zette de achtervolging in. De stepper vluchtte een tuin en het bijbehorende huis in door over een schutting te klimmen. Hier is hij aangehouden. De man bleek niet in de woning thuis te horen en de bewoners hebben aangifte gedaan van huisvredebreuk. De man verklaarde er vandoor te zijn gegaan omdat hij bang was dat zijn step in beslag genomen zou worden. Dit is na zijn vluchtpoging ook gebeurd.

District Oosterhout
In het district Oosterhout is gecontroleerd op de Midden Brabantweg in Waalwijk. Er zijn drie aanhoudingen verricht. De drie worden er allen van verdacht te hebben gereden onder invloed. Twee van hen reden onder invloed van alcohol en een onder invloed van drugs.
29 bestuurders werden bekeurd voor allerlei verschillende feiten, waaronder het rijden met te gladden banden, onverzekerd rijden en het niet dragen van een autogordel.
Een persoon had nog een onherroepelijk vonnis openstaan en een bestuurder deed afstand van een slagwapen wat in zijn voertuig werd gevonden.

District Tilburg
In het werkgebied van het district Tilburg werd gecontroleerd op de Corvelseweg en de Besterdring. Later op de avond werd niet meer op de Corvelseweg, maar op de Koopvaardijstraat gecontroleerd.
In totaal zijn elf aanhoudingen verricht, waarvan vier voor het bezit van hennep met een hoeveelheid van meer dan 5 gram. Ook is er een man aangehouden met 21 XTC-pillen in zijn bezit en zijn drie vreemdelingen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
Twee bestuurders hadden nog onherroepelijke vonnissen openstaan en zijn ook aangehouden. Een Fransman werd aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren.
Er zijn 16 bekeuringen uitgeschreven voor o.a. het besturen van een bromfiets zonder certificaat, het rijden door rood licht en het negeren van een geslotenverklaring.

Zeeland
In Zeeland werd gecontroleerd nabij de Westerscheldetunnel. Hier zijn vijf personen aangehouden met een hoeveelheid softdrugs die meer bedroeg dan 5 gram. Maar liefst 70 personen tekenden hier afstand van een hoeveelheid softdrugs die 5 gram of minder bedroeg. Tegen hen wordt geen proces-verbaal opgemaakt. Wel zijn de gegevens van deze personen genoteerd om zicht te houden op eventuele recidive.
Er zijn vijf bekeuringen uitgeschreven, voornamelijk voor het niet dragen van de autogordel, en er is een mes in beslag genomen.
Ook hield de politie Zeeland een verdachte aan die bij controle gesignaleerd bleek te staan voor een gevangenisstraf van 3 jaar in Frankrijk. De man is aangehouden en zal worden uitgeleverd.

Alle drugs is in beslag genomen en zal worden getest en vernietigd. De aangehouden personen zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt. Buitenlandse verdachten die in het bezit waren van drugs en de intentie hadden het de grens mee over te nemen, worden vervolgd voor het exporteren van drugs. Toeristen mogen in Nederland wel softdrugs gebruiken in de coffeeshop, maar het ook binnen Nederland niet vervoeren. Het vervoeren naar het buitenland valt onder export van verdovende middelen.Tekst en foto's: Petertjuh en MarcoV
Terug naar het reportage overzicht