Rijd 80, of het KLPD schiet!Datum van foto's:
Tijdstip: 14:30 uur
9772x

Op de A4 bij Zoeterwoude vinden momenteel behoorlijke reconstructiewerkzaamheden plaats aan de A4. Daarvan maakt deel uit dat de brug over de Oude Rijn, wat toch een redelijke flessehals is, vervangen gaat worden door een aquaduct. Het wegdeel van Amsterdam naar Den Haag maakt al gebruik van deze nieuwe onderdoorgang. Omdat de rijstroken versmald zijn, geldt er ter plaatse een Fiscale Advies Snelheid ((c) Guppenklup) van 80 km/u. Omdat de verkeersveiligheid is het geding is, word er streng en strikt gehandhaafd met dagelijkse snelheidscontroles. De gemiddelde FS-lezer weet wel beter en ook dat het niets meer of minder is dan een doodordinaire "cashcow".

Vanmiddag moest ik in Rotterdam zijn. Flitsservice had mij al gewaarschuwd dat de strenge handhaving (of moet ik zeggen: "ordinare incasso") er weer stond

flitser zh a4 amsterdam ri den haag thv hmp 31.3 voor aquaduct vmax 80km/u 10:20:09


klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Ook Flitsnav deed goed zijn werk en waarschuwde me ruim op tijd dat deze "handhaver" zijn werk aan het doen was. Voor een geoefend spotter van bermvervuiling was deze controle goed op tijd te zien.
De groene VW Transporter stond echter uit het zicht, achter de meest rechtse aarden wal op deze foto.

Zelf had ik de cruise control op 80 staan om wat foto's te maken. Toch kwamen sommige automobilisten me met een ruim hoger snelheidsverschil voorbij. De computers bij het KLPD en CJIB zullen het er wel weer druk mee krijgen. De regering zal ongetwijfeld blij zijn met deze extra inkomsten.

klik op het plaatje voor een vergroting van de foto
klik op het plaatje voor een vergroting van de foto

Duidelijk te zien waren de staalplaten die Rijkswaterstaat hier voor de handhaving op deze plek heeft neergelegd. Men is gewaarschuwd: in de komende periode zullen ze hier dagelijks staan te controleren!!

Edit: Het KLPD heeft ondertussen het volgende persbericht doen uitgaan:

IN HET WEEKEND HOUDT RUIM 92% ZICH AAN SNELHEID A4

Ruim 92% van de weggebruikers heeft zich dit weekend op de verdiepte wegligging in de A4 aan de snelheidslimiet van 80 km/u gehouden. Van de 30132 passanten zijn er 2358 (7,8%) op de foto gezet. Zij kunnen binnenkort een bekeuring verwachten van het CJIB.

De politie controleert dagelijks op de A4 op de snelheidslimiet van 80 km/u die geldt in de verdiepte wegligging van de A4 tussen Burgerveen en Leiden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 133 km/uur.

Vrijdag 9 maart passeerden 8872 voertuigen, waarvan er 523 op de foto zijn gezet. Ruim 94% hield zich aan de snelheid.

Zaterdag 10 maart passeerden 10849 voertuigen, waarvan er 863 op de foto zijn gezet. Ruim 92% hield zich aan de snelheid.

Zondag 11 maart passeerden 10411 voertuigen, waarvan er 972 op de foto zijn gezet. Ruim 90% hield zich aan de snelheid.

De zes smallere rijstroken, het verdiept rijden en de aanwezige barrier die de twee rijstromen scheidt, vragen om de volledige aandacht van de bestuurder en aanpassing van de snelheid. Voor de veiligheid in het verkeer is het belangrijk dat er daarom niet harder dan 80 km/u wordt gereden. De politie zal daarom veelvuldig op dit traject blijven controleren.

Voor wat hoort wat
Rijkswaterstaat verbreedt de A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leiden naar 2x3 rijstroken. Onder de Oude Rijn is een aquaduct gebouwd en hier ligt de weg over een lengte van 1400 meter verdiept. Het eerste deel van de verdiepte ligging is nu, ruim tweeënhalf jaar eerder dan gepland, gereed. Door deze tijdelijk in te richten voor drie rijstroken in beide richtingen wordt de flessenhalzen van de A4 nu al opgelost. Rijkswaterstaat heeft samen met de hulpdiensten en de omgeving afspraken gemaakt om de rijstroken nu al open te kunnen stellen. De afspraken houden onder andere in dat er een aangepaste snelheid van 80 km/u geldt zodat weggebruikers veilig van het nieuwe weggedeelte gebruik kunnen maken.Tekst en foto's: umpire
Terug naar het reportage overzicht